Większość osób z nadwagą skarży się na nadmiar tłuszczu właśnie w okolicach brzucha. Tłuszcz ten może być czynnikiem determinującym rozwój wielu chorób, w tym chorób serca czy cukrzycy typu 2. Często jest to bardzo oporne miejsce, jeśli chodzi o redukcję. Wielu osób mających za sobą cykl odchudzania, z pewnością zauważyło, że jest to jedna z [...]
W ostatnich latach coraz częściej wynikają spory dotyczące odpowiedniego podziału na makroskładniki, który ma dawać jak najlepsze efekty w budowaniu naszej formy sportowej, sylwetki czy odchudzaniu. Wbrew popularnemu przekonaniu o szkodliwym działaniu tłuszczu na wygląd naszej sylwetki wychodzi dieta Low Carb, której założeniem jest właśnie wysoka [...]
[...] kompleks witamin z grupy B, witamina C, a także mangan, fosfor i NNKT. Witamina E - gdzie jest jej najwięcej? W czołówce źródeł pokarmowych, które zawierają witaminę E, jest olej słonecznikowy, który ze względu na zawartość znacznych ilości kwasów omega 6 nie jest mile widziany w diecie sportowca. Zaznaczyć trzeba jednak, że jeżeli zależy nam na [...]
[...] limit 2% ilości kwasów tłuszczowych trans, ale większość charakteryzował zbyt wysoki poziom nasyconych kwasów tłuszczowych i profil kwasów tłuszczowych podobny do oleju palmowego. Dodatkowo tylko 22% olejów jadalnych zawierało informację o zawartości kwasów tłuszczowych trans. Ktoś powie, iż to jest Afryka, ale u nas sytuacja wcale nie [...]
Każdy chce osiągnąć szczyt formy, jednak u większości na drodze do sukcesu stają lenistwo, wyuczone, błędne nawyki żywieniowe, brak wiedzy na temat dietetyki, treningu, suplementacji czy farmakologii. Jednym z najczęściej powielanych mitów jest „sprawa cardio”. Mówi się: „rób aeroby, a poprawisz formę, odtłuścisz się i osiągniesz sukces”. Bardzo [...]
W poprzednich częściach tekstu zwróciłem uwagę na mechanizmy funkcjonowania popularnych mitów. Często brak wiedzy powoduje strach, a obiegowe mity biorą się z braku znajomości tematu. Zwykle w micie kryje się ziarenko prawdy, np. „paracetamol jest groźny dla wątroby”. Podobne wyniki uzyskali Yaseen i wsp., którzy badali stosowanie gumy arabskiej [...]
Przedstawię w skrócie najczęstsze problemy, na jakie napotykają osoby początkujące. Niektóre mogą się wydawać błahe, ale wcale takie nie są. Najczęściej powodem jest stosowanie maszyn, nie wolnych ciężarów. Postaw na fundamenty: podciąganie na drążku, inverted rows, przysiady ze sztangą, wiosłowanie sztangą/sztangielką, wyciskanie leżąc, [...]
[...] energii) i mniej niż 30% tłuszczu; Dieta wysokotłuszczowa zawierała ponad 45% tłuszczów (głównie nasyconych) i mniej niż 40% węglowodanów. Diety były stosowane przez kolejne trzytygodniowe okresy w losowej kolejności. Wyniki wychwyt glukozy był podobny przy stosowaniu obu rodzajów diet stężenia glukozy i insuliny we krwi na czczo pozostały [...]
Wszyscy słyszeli o diecie śródziemnomorskiej, jednak mało kto zdaje sobie sprawę, na czym polega ten model dietetyczny. Prawdopodobnie bardzo duże znaczenie ma w tym schemacie duża podaż kwasów omega-3, niwelująca nieprawidłowości, spotykane we współczesnym świecie. Czy warto spożywać więcej omega-3? Wyższe spożycie kwasów omega-3 (szczególnie [...]
[...] gdyż w miejsce “wątpliwie korzystnych” nasyconych kwasów tłuszczowych, spożywać będziemy zdecydowanie polecane dla zdrowia jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Dodatkowo olej uzyskiwany z awokado posiada przewagę nad olejem z oliwek, gdyż jest bardziej wytrzymały na wysoką temperaturę. Punkt dymienia oliwy z oliwek to około 210°C, podczas gdy [...]
[...] większość białek roślinnych jest dość chuda. Tłuszcz zapewnia sytość i pozwala lepiej przyswajać niektóre składniki odżywcze. Z jakich tłuszczy roślinnych warto korzystać? oleje: olej kokosowy, oliwa z oliwek, olej z awokado orzechy: orzeszki ziemne, migdały, pistacje, orzechy włoskie, orzechy pekan, orzechy laskowe, orzechy makadamia, masła [...]
[...] Do tego celu jest potrzebna nadwyżka energetyczna w postaci węglowodanów (ryż, kasza, makaron, pieczywo razowe, odżywka typu gainer i carbo) i tłuszczów (oliwa z oliwek, olej lniany, awokado, orzechy, migdały, jajka, tłuste ryby itd.), oraz odpowiedni trening 3-4 x w tygodniu. Białko serwatkowe jest przydatne, ważne i wygodne, jest materiałem [...]
[...] się porcja prawdy? Podsumowanie Pamiętaj, że za przyrost masy ciała wcale nie musi odpowiadać cukier, tylko np. produkty wysokotłuszczowe, skoncentrowane źródła energii (olej rzepakowy, olej lniany, sosy, majonezy, tłuste panierki, oliwa z oliwek, orzechy, migdały). To nie znaczy, że te produkty należy wykluczyć. Używaj ich, ale zachowując [...]
[...] to już stłuszczenie wątroby nie wróży danej osobie długiego życia. Na dodatek tłuszcz zgromadzony wokół trzustki może zakłócać homeostazę glukozy. Surowy i przetworzony olej palmowy - wpływ na zdrowie Naukowcy badali odpowiedź na różne rodzaje tłuszczu w diecie. Postawili hipotezę, że wysokotłuszczowa dieta dostarczająca surowego i [...]
[...] diety, warto zakupić sprawdzone odżywki od dobrego producenta, takie jak odżywki białkowe, którymi uzupełniamy naszą dietę. Trening zmienia tłuszcz w mięśnie Jest to kolejny mit od lat rozpowszechniany przez osoby, które nie mają żadnego pojęcia o fizjologii. Trening ma mnóstwo walorów, to fakt. Faktem również jest to, że czy to trening [...]
[...] kcal na kg masy ciała dziennie, uzyskano redukcję kaloryczności poprzez zmniejszenie ilości glukozy. W drugim badaniu podawano: 126 kcal na kg masy ciała dziennie, czyli kolejny raz mniej glukozy 180 kcal na kg masy ciała dziennie, w tym 30% energii z oleju sojowego zamiast glukozy 180 kcal na kg masy ciała dziennie, w tym 30% energii z oleju [...]
[...] ważną rolę w starzeniu się i chorobach związanych z wiekiem, wszystko, co możemy zmienić w naszej diecie, aby utrzymać stan zapalny w ryzach, jest korzystne. Niezdrowe oleje i tłuszcze przyczyniają się do powstawania stanów zapalnych, szczególnie utwardzane tłuszcze roślinne. Większość olejów wykorzystywanych do produkcji przetworzonej [...]
[...] zbyt wcześnie, zwłaszcza jeśli chodzi o mięśnie brzucha. W początkowym etapie postaw głównie na spacery, słabe mięśnie miednicy. Jak się go pozbyć: 1. Włącz do diety olej z ryb. 2. Spożywaj zdrowe tłuszcze każdego dnia: orzechy, awokado, oliwa i oliwki. Dodatkową zaletą takiej diety jest to, że pomaga ona walczyć ze zmęczeniem. 3. Ćwicz [...]
[...] tłuszczów nie jest już typową, w której tłuszczów jest od 15 do 30%, węglowodanów od 50 do 60%, białka 15-25%. Wbrew wynikom cytowanego eksperymentu kwasy omega-6 zawarte w oleju słonecznikowym (których jest trzykrotnie więcej niż tych z grupy omega-9) nie są dobrym wyborem, mają prozapalny wpływ na organizm człowieka. Niewielka pociecha z tego, [...]
[...] różne orzechy. Jest to bardzo wdzięczny produkt, ponieważ może stanowić smaczną przekąskę do chrupania, być dodatkiem do dań na słodko i do wytrawnych. Awokado Awokado to kolejne bardzo dobre źródło tłuszczu. Ma kremową konsystencję i dość neutralny smak, dlatego może być dodatkiem do różnych past, sałatek itp. Pasuje niemal do wszystkiego. [...]